WelkomKorte inleiding....

In 1973 stonden er iets meer dan drieduizend mensen in Den Bosch ingeschreven als woningzoekend, half 1978 waren dat er al zesduizend. Er waren wachtlijsten van vele jaren en velen deden niet eens meer de moeite om zich officieel in te schrijven als woningzoekenden zodat de werkelijke woningnood nog vele duizenden hoger moet zijn geweest. De vele opleidingen in de stad zogen studenten en scholieren de stad binnen maar er was absoluut geen betaalbare huisvesting beschikbaar. Huisjesmelkers bezaten hele straten tegelijk en speculeerden er onbelemmerd op los. Uit protest hiertegen hadden er al een aantal kraakacties in Den Bosch plaatsgevonden.
georganiseerd in de ”vereniging Papenhulst blijft!”. De vereniging huurt het pand van de woningbouwstichting Brabant Wonen uit Oss, maar heeft het in eigen beheer. Dat betekent dat de huurders verantwoordelijk zijn voor alle planning en uitvoering van al ’t onderhoud. We runnen dit pand geheel in zelfbeheer zoals dat zo fraai heet. We zijn weliswaar huurders maar we gedragen ons als eigenaren.Kraak geschiedenis

Op de plek waar nu de Paap staat, woonden omstreeks het jaar 1580 de Zusters Arme Clarissen, die wegens de tachtigjarige oorlog uit hun Elisabethklooster in Boxtel gevlucht waren. In 1758 kocht Jan van de Gevel een ruim pand aan de Papenhulst “tot logeering en bewaaring van personen die of wegens krankzinnigheid of kwaad gedrag gekonfineert wierden”. In 1864 verhuisden de vier overgebleven krankzinnigen naar het Reinier van Arkel. Francis Rippens bood zijn verbeterhuis een jaar later te koop aan. Het huis werd eigendom van de “Vereeniging tot verpleging van zieken genaamd broeders van Johannes de Deo” die het tot een ziekenhuis heeft verbouwd. Eind 1963 stoppen de broeders met het exploiteren van dit ziekenhuis. Ze leggen zich toe op ‘missie-activiteiten’ in Afrika en geven de taken over aan de Zusters van de Heilige Carolus Borromeus uit Trier. Vanaf 1963 staat het pand bekend als Carolus II. Het pand aan de Papenhulst, dat in eigendom is gebleven bij de Broeders van Barmhartigheid, werd zes jaar later alweer, in 1970 als ziekenhuis gesloten. Het wordt voor 416.000 gulden vertimmerd en sinds januari 1971 is het pand dan in gebruik als woonoord voor 190 buitenlandse arbeiders (“Industrieel Wooncentrum Papenhulst”). In dat 1976 wonen er nog slechts enkele mensen in het achterste gedeelte van het pand. De rest staat leeg. Maandagochtend 17 april 1978 wordt het gebouw gekraakt door ongeveer 80 mensen.

Meer weten over de geschiedenis van het complex? Klik hier....

Bedrijvigheid

Appelblauwzeegroen

Appelblauwzeegroen

Zelfzorg en voeding die bij jou past (als bron van energie!) (dit kan eventueel weg als het te lang is.)

Appelblauwzeegroen verzorgt coaching op maat en groepsactiviteiten.
Individuele begeleiding, vertrekkend vanuit jouw unieke temperament en de principes van de natuurlijke gezondheidszorg.
Voeding als middel om beter voor jezelf te zorgen.
Workshops ter inspiratie voor een natuurlijk gezond leven.

Glaslicht

Glaslicht

Glas in lood zetterij

“Glaslicht – Glas in Lood – ‘s-Hertogenbosch” ontwerpt, produceert en plaatst nieuwe glas in lood panelen, (voorzet)ramen, (ensuite)deuren en bovenlichten en restaureert en repareert bestaand glas in lood indien daaraan schade is.
– Gertjan van Beijnum

Donderwerk

Donderwerk

Zakelijk advies en ondersteuning

Donderwerk is een bureau dat (startende) ondernemers, stichtingen, verenigingen en particulieren een helpende hand biedt bij al hun formele vraagstukken. Van het opstellen van contracten tot het overnemen van een compleet pakket aan managementtaken. Één vast aanspreekpunt voor al jouw formele zaken!

De Druppel

De Druppel

Gestalt-Therapie & Coaching

Gestalt-therapie is een ervaringsgericht waarbij contact centraal staat. De werkwijze van Druppel gebeurt langs het experiment en het ervaren. “Ervaren” is iets anders dan “weten”. Het leidt tot verandering en handelen: je innerlijke wijsheid.
Yvonne Hubers
Tel: 06-30778374
Email: contact@dedruppel-gestaltenart.nl

Theater Poppenhulst

Theater Poppenhulst

Theater met poppen voor kinderen

Poppenhulst speelt voor kinderen vanaf 2 jaar in ons kleine huistheater,maar ook buiten de deur. Elke 3de of 4de zaterdag in de maand nemen de poppen je mee op een spannend avontuur… Voor iedereen die van monsters, helden en sokkebeesten houdt!
Voor de agenda kijk op www.poppenhulst.nl

Keslien Smeets

Keslien Smeets

Illustratie’s en vrij werk

Keslien Smeets tekent in zwart-wit, kleur en aquarel.
Tekentaal van pure poezie tot duidelijke educatieve informatie overdragen.
Een spel tussen fantasie en werkelijkheid met eindeloze verwondering over de afloop!

Groepsbouw

Groepsbouw

Adviesbureau collectieve woonvormen

Groepsbouw is een onafhankelijk adviesbureau voor mensen die gezamenlijk en in eigen beheer hun woonruimte willen (laten) realiseren en/of in stand houden. Groepsbouw begeleidt het traject van samen bouwen, kopen, huren en ontwikkelen van woonruimte.

Wandeloogst

Wandeloogst

Eetbare planten zoeken, proeven en bereiden.

Wandeloogst verzorgt wandelingen, workshops en lezingen over eetbare wilde planten. Naast de culinaire aspecten deelt Wandeloogst graag het medicinale en cosmetische gebruik en floralore, natuurverhalen, met u. Wandeloogst organiseert activiteiten op maat.

Evert van Kempen

Evert van Kempen

Meubel & Interieur Meubelmakerij

Evert van Kempen is meubelmaker en houtbewerker. In zijn pittoreske atelier aan “De Dieze” ontwerpt en bouwt hij in opdracht van bedrijven en particulieren ambachtelijke houten meubels en interieurs.

Radio Banzai

Radio Banzai

Internet radio in onze kelder. Zij zenden iedere dag uit van 19:00 tot laat.
Volg de radio via de knop hieronder.

de Kapel

 

Vanaf medio 2019 zal onze kapel (een mooie grote ruimte centraal gelegen in het complex) worden geëxploiteerd door Stichting de Bombarst. Voor meer informatie omtrent het programma of de mogelijkheden tot het huren van deze ruimte adviseren wij u om direct contact op te nemen met de Bombarst.

www.bombarst.nl

 

 

 Interesse?

Wil jij op de Paap wonen? neem eens contact op!
Contactformulier geïnteresseerdeContact

Heb je vragen of opmerkingen? neem dan via het onderstaande formulier contact op. Wanneer je documenten hebt die je vraag of opmerkingen kunnen ondersteunen stuur deze dan gelijk als bijlagen mee.

 

captcha